Oko magazin-24.3.2021. Nemačka i 1999.: Bombe na Srbiju, farba na Fišera, Šreder bez osmeha

Da smo izgubili podršku javnosti u Nemačkoj, izgubili bismo je u celoj Alijansi, rekao je jednom prilikom Džejmi Šej, portparol NATO-a u vreme bombardovanja Jugoslavije, poznat po sintagmi kolateralna šteta i po rečenici da nikad u ljudskoj istoriji nije bilo konflikta bez nesrećnih slučajeva.

I zaista, pridobiti Nemačku za rat bilo je ključno, i to ne samo zato što su se u Nemačkoj u tom trenutku nalazile velike baze NATO-a, poput Ramštajna. Nemački ustav branio je nemačkim vojnicima da idu u rat van zemlje i van teritorija NATO-a, zbog traumatičnog iskustva Drugog svetskog rata.

Igrom istorijske ironije Nemačku će u prvi rat nakon Hitlera uvesti oni koji su politički odrasli na paroli "Nikad više rat".

Te 1999. vodeći ljudi crveno-zelene koalicije dopustiće sebi i jednostavne analogije. Joška Fišer izgovorio je rečenicu "Nikad više Aušvic" kada je govorio o Kosovu, na dramatičnom kongresu Zelenih u Bilefeldu, gde je pogođen crvenom farbom.

I Šreder se borio da ubedi socijalemokrate da je rat protiv Slobodana Miloševića opravdan.
Kako su nemački političari uveli zemlju u rat 1999. zašto je bilo važno da se to ne nazove ratom, kako su o svemu izveštavali nemački mediji, šta o svemu danas misli trijumvirat Šreder-Fišer-Šarping i da li Nemačka danas pominje 1999?

Autor emisije: Stevan Kostić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво