Moja lepa Srbija- Prirodni dragulji Srbije

Carska Bara je velika planeta ptica. Ovde se gnezdi dve stotine pedeset vrsta.

U specijalnom rezervatu prirode Carska Bara primenjuju se tri stepena zaštite. Prvim stepenom obuhvaćena su područja Tiganjice, Perleske i Carske Bare. Ove delove rezervata čovek ne sme, takoreći, ni pogledom da oskrnavi. Zabranjen je svaki lov i ribolov ili bilo kakva, i najmanja intervencija u prirodi, a dozvoljena su isključivo organizovana naučna istraživanja.

Dugo je Josif Pančić tragao za tajanstvenim četinarom o kojem je slušao od gorštaka sa Tare. Znao je da taj, u tome času, nepoznati četinar nije ni smrča niti bor i da raste na nekim nepoznatim obroncima velike zelene zagonetke... Planine pune endemskih biljnih vrsta.
Na Tari je registrovano pedeset šest vrsta sisara.

Osamnaest kilometara od Žagubice, u središnjem delu planine Beljanica, oveća porodica stoletni bukava što paraju nebo, čini jedinstvenu prašumu u našoj zemlji. Ovaj rezervat prirode, nazvan Busovata, zaštićen je od hiljadu devet stotina sedamdeset pete godine.
Na relativno malom prostoru od šesnaest hektara nalazi se jedinstven reprodukcioni materijal za retku populaciju biljaka i životinja.

U klisuri osaničke reke je Prerast, svojevrsni kameni tunel, vajarsko delo prirode, dužine deset i visine dva metra. Klisura osaničke reke, u Homolju, zaštićeno je prirodno dobro.
Mali Kolorado... Tako su meštani s ponosom nazvali kanjon boljetinske reke koji se nalazi u Nacionalnom Parku Đerdap.

Autor: Vladimir Novaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво