Moja lepa Srbija-Ukusi i zvuci tradicije

Vodenice - tradicionalni, stari, kameni domovi brašna. Jedan od onih čovekovih izuma koji je do dana današnjeg ostao nepromenjen. Iz vodenog jaza mlaz vode sa visine pada na drveno vitlo, koje pokreće težak, okrugli kamen pod kojim se zrna žita pretvaraju u beli prah brašna. Vodenica u Srbiji je bilo mnogo, poređanih na brzim rekama i potocima.

U Beloj Palanci tradicionalno jelo od brašna i sira, koje se u ovom kraju i danas priprema onako kako su to činile nekadašnje domaćice, bake i njihove babe i prababe jeste banica. Sukana banica postala je, kako se moderno veli, turistički brend Bele Palanke.

Na pitomom uzvišenju u selu Rakari, nedaleko od Banje Vrujci, sa kojeg se razliva prekrasan pogled na srpsku Toskanu, stražare tkački dvori Zagorke Stojanović. U njima je gostima i

namernicima na uvid i divljenje, bogata trpeza srpske tradicije.
Kraj Tise se skrasilo Zrenjaninsko selo Aradac, u kojem žive Slovaci. Dočekali su nas na tradicionalan način, trutulama i meškarama. Trutule su tradicionalna slovačka poslastica a meškare su harmonike. U Aradcu postoji jedinstven ženski orkestar u našoj zemlji, meškarke, odnosno harmonikašice.

Urednik: Vladimir Novaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво