Moja lepa Srbija-Spomenici ogledala istorije

Spomenici su ogledala istorije. Čuvaju sećanje na znamenite ljude, velika dela i aktere istorijskih događaja. Na slavne i prelomne događaje iz prošlosti.

Na centralnom gradskom trgu u Kosovskoj Mitrovici, koji nosi naziv Šumadija, na Vidovdan 2006. godine, otkriven je monumentalni Spomenik knezu Lazaru.

Slavna bitka na Čegru vodila se 1809. godine. U okolini Niša nalazi se kula spomenika na Čegru. Sa ovog brda oglašavali su se višnjevi topovi, a srpski junaci na čelu sa Vojvodom Stevanom Sinđelićem otišli su u legendu.

U Ćele-kulu su ugrađene 952 lobanje stradalih srpskih ustanika. Umesto da zaplaši srpski narod, ovaj jedinstveni spomenik ljudske okrutnosti i svireposti, postao je svetinja koja je hrabrila i podsticala nastavak borbe za oslobođenje od Osmanlija.

Zarobljenici iz logora „Crveni krst" u Nišu u Drugom svetskom ratu masovno su streljani na brdu Bubanj. Monumentalni spomenik otkriven je 1963. godine, a delo je vajara Ivana Sabolića.

Na prostranom trgu u Negotinu, na kojem se lepo zgusnula arhitektonska raskoš starih zgrada, podignut je Spomenik Hajduk Veljku Petroviću.

Preporod Požarevca vezan je za ime Miloša Obrenovića. Požarevljani su se odužili knjazu podigavši mu najlepši, monumentalni spomenik u centralnom gradskom parku. To je prvi spomenik Milošu Obrenoviću podignut u Srbiji.

Na gradskom trgu u Zrenjaninu dominira Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, po kome je varoš između dva rata ponosno nosila ime. Stari kralj oslobodilac vraća sablju u korice sa verom i nadom da je golgota njegovog naroda zavšena.

Događajima i srpskim junacima u prvom svetskom ratu posvećeno je na desetine spomenika širom Srbije. U centru Mionice, na glavnom trgu, dominira spomenik slavnom srpskom Vojvodi Živoijinu Mišiću. Čvrsto stežući sablju u levoj ruci, zagledao se u obronke Suvobora, u slavu Kolubarske pobedonosne bitke, odakle je kročio u legendu.

Ovo su samo neki od brojnih, nemih svedoka istorije srpskog naroda i države. Istorijske čitanke na otvorenom. Mesta hodočašća i okupljanja mnogih generacija.

Autor: Vladimir Novaković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво