Trag u prostoru-Danas selo nekad grad

Nekada grad, koji se prvi put pominje u pisanim dokumentima u 3. veku i to kao rimsko utvrđenje za odbranu carskog druma koji je vodio za Bliski i Srednji Istok, danas je samo selo Vrmdža, sa mnogo tragova burne istorije.

Nalazi se na desetom kilometru od Sokobanje. Ovde je specifičan dijalekt, pa se često moglo čuti: "Navrni do mene", "Navrni vodu u bokal", "Vrnuće kiša". Od reči "navrni" ili "vrni" mesto je i dobilo ime - Vrmdža.

Za razliku od mnogih drugih opustelih srpskih sela, iz kojih odlazi i staro i mlado, u Vrmdži, selu podno Rtnja, ne samo da se broj stanovnika ne smanjuje, već poslednjih godina privlači i brojne porodice i parove, iz raznih krajeva Srbije, pa čak i iz inostranstva. Oni koji su došli da ostanu, najčešće kažu: privukla nas je lepa priroda, mir, tišina, a s druge strane ima tu dosta ljudi koji su došli sa idejom da pokrenu i selo, a istovremeno da naprave neki posao u turizmu.

Mnogi, sa kojima smo razgovarali, jednostavno su rekli: došli smo ovde da bismo imali jedan nov kvalitet života. Možda to nekome izgleda čudno, ali je tako. Srce je reklo, ovde je najbolje i tu ćemo ostati.

Urednik: Milica Barjaktarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво