Читај ми!

Moja lepa Srbija – Umetnici svog zanata

Bili su preteče industrije, lokomotive razvoja i napretka mnogih srpskih gradova. Čuvari tradicije, mesta živih socijalnih komunikacija, stožeri opstanka mnogih srpskih porodica.

Zanati - zlatni, umetnički, večni, vesnici industrijalizacije koja ih je posle osudila na nestanak. Često prepušteni tvrdoglavoj upornosti pojedinaca da nastave porodičnu tradiciju bez obzira na udare modernog i na bilo kakvu isplativost.

Ruma je jedan od srpskih gradova koji se razvio u pravu evropsku varoš zahvaljujući zanatstvu. U gradu je nekada bilo trideset osam različitih zanata. Danas jedva nekoliko usamljenih i upornih majstora.

Jedan mladi Despotovčanin uspešno je spojio svoj hobi sa umetnošću i akcijama ekološkog društva u maloj opštini koja nastoji da očuva sve lepote i darove prirode.

Umetnik u Novoj Varoši svakodnevno vodi duge, neme razgrovore sa drvetom da bi odgonetnuo šta to priroda kao najmaštovitiji umetnik poručuje preko drveta.

U prostranoj, pitomoj Lužnici i u Babušnici, jedan jedini obućar. I najmlađi i najstariji. U poodmakloj devetoj deceniji čvrsto drži šilo u rukama, konac uvlači u iglu bez naočara.

Ako ste bili u Nišu a niste probali burek, kao da niste ni bili. Na pitanje gde se pravi najbolji burek Nišlije sležu ramenima i često odgovaraju da je svaki niški burek najbolji.
U kujundžijskom sokačetu u Zrenjaninu nekada je bilo desetak majstora zanatlija danas samo jedna juvelirnica.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor: Dragan Stojanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво