Читај ми!

Ostavi sve i čitaj-Slobodan Mašić

Arhitekta, grafički dizajner, slobodni umetnik i izdavač Slobodan Mašić (1939-2016) ostavio je delo izuzetnog značaja za srpsku kulturu koje korespondira sa modernim tokovima evropske umetničke i filozofske misli, ali i sa bogatom tradicijom ovih prostora.

U emisiji Ostavi sve i čitaj, snimljenoj 2014. godine, Slobodan Mašić govori o odsustvu kulturnih tokova kod nas, o tendencioznom odvajanju naroda od kulture i o apsolutnim umetničkim slobodama koje su poništile i samu umetnost. Knjigu u aktuelnom socijalnom i kulturnom kontekstu ne vidi nigde, pa ipak, kako sam kaže, imao je sreću da kao vrlo mlad spozna vrednost literature. "Nisam ja tražio knjige, mene su tražili pisci i knjige", objašnjava svoje životno opredeljenje da objavljuje Nezavisna izdanja Slobodana Mašića.

Posle 45 godina i 200 naslova on otkriva da ga knjige nikada nisu radovale, uvek ih je doživljavao kao ljudsku tragediju. Ipak, baveći se izdavaštvom Slobodan Mašić je svoju životnu ideju o čoveku koji mora biti slobodan ostvario milionskim tiražom knjiga koje su izvor ljudske slobode.

Urednica: Gorica Zarić Jovanović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво