Читај ми!

Moja lepa Srbija- Priboj, 1.emisija

Dom je njegov u Srbiji a pružio se i uz granice Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Pribio se uz obale drevnog Lima pod večnom zaštitom malog i velikog Bića sa jugozapada, Pobijenika sa jugoistoka, pribojskog Crnog Vrha sa severa i Banjskog brda sa severoistoka. Kad mu se prohte, osmatra svoju Srbiju i susedne zemlje sa najvišeg vrha na Javorju, prikladnog naziva Ober, koji na temenu meri 1486 metara od nivoa mora. Nije se u istoriji pribojavao, još iz doba Nemanjića, da pokaže da pripada srpskim zemljama i da je otvoren i za narode drugih vera i konfesija.

Priboj na Limu.

Čuvar njenih jugozapadnih granica i spona sa susedima, Priboj, grad naš i svoj. Od Beograda udaljen 286 kilometara, od Višegrada, samo tridesetak, do zelenog lica Zlatibora i Užica, osamdeset.

Jedan je Priboj a dva su njegova urbana srca. Staro, u podnožju Bić planine, i novo, dva i po kilometra uzvodno rekom Lim. Stari Priboj se razvio oko srednjovekovnog trga ispod tvrđave Jagat. Novi Priboj je buknuo posle izgradnje fabrike kamiona. drumovima Evrope. Dva lica grada, delovi jednog urbanog bića, čvrsto povezani i upućeni jedno na drugo.
Na prostoru današnje opštine Priboj ljudi su živeli i u praistorijsko doba. Prve naseobine u Donjem Polimlju nikle su pre šest i po milenijuma. O tome svedoče rudnici i rudarska naselja u dolini Lima koja pripadaju vinčanskoj kulturi.

Autor: Dragan Stojanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво