Читај ми!

Život i standardi Velika Hoča od Nemanjića do današnjeg dana

Na bregovima između vinograda, dvadesetak kilometara od Prizrena je Velika Hoča, srednjovekovna raskrsnica puteva od Zapada ka Istoku, selo gde takoreći svaka kuća ima spomeničku vrednost.

Prvi pisani pomen Velike Hoče je darovna povelja Stefana Nemanje iz 1198. godine, kojom devet sela u blizini Prizrena poklanja manastiru Hilandar. Osnivačkom poveljom formirana je metohija u "župi prizrenskoj" i ona je na početku imala devet sela - Neprobišta, Momušu, Slamodražu, Retivlju, Trnje, Retivšticu, Trnovac i dve Hoče - Gornju i Donju. Ta sela i danas postoje sa sličnim ili istim imenima.

U samom selu je i neobično veliki broj crkava i crkvišta, što na osoben način govori o značaju koji je u prošlosti ovo mesto imalo. Ceo kraj poznat je i kao bogato vinogorje. Tu su vinogradi manastira Visoki Dečani i stara vinica u kojoj se čuva nadaleko cenjeno vino.

Ekipa RTS-a boravila je tokom decembra u ovom selu čija je kulturno-istorijska baština bila tema magistarskog rada profesora Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Božidara Žarkovića. Sagovornici u emisiji su i meštani ovog sela koje nikada nije napušteno, ni u vreme najvećih stradanja, ali i oni koje su životne situacije dovele u ovaj kraj sa kojim su se srodili.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво