Читај ми!

Pokretna prošlost- Tito na Kosovu 1.ep.

U prvoj epizodi, Tito na Kosmetu, prvi put se emituje autentični snimak razgovora Josipa Broza Tita sa političkim aktivom Kosova održanog na Brezovici (turistički centar na Šar - planini) 3. aprila 1975, nešto više od godinu dana od donošenja novog ustava SFRJ.

Kosmetskim rukovodiocima Tito je ukazao na svoje viđenje položaja pokrajine, koja je po Titu, još tada bila neuralgična tačka. Doživotni predsednik SFRJ kaže da je čitao u stranoj štampi da će Jugoslavija sa Kosovom imati problema.

U svojim boravcima na Kosmetu Tito je govorio o prirodnim bogatstvima, potencijalima i njegovim idejama kako ih valja koristititi. Još tada, 3.IV 1975, Kosmetske elektrane, koje su projektovane da strujom snabdevaju crnogorsku i makedonsku privredu, nisu radile kako je planirano, imale su zastoje i po mesec dana u periodima kada je struja bila najpotrebnija.

Tito kaže da Kosovo u ekonomskom smislu ide unazad i pored toga što dobija značajna sredstva iz fonda za nerazvijene. Govori i o letku neprijateljske sadržine koji je kružio Kosmetom i odakle je došao. Tito je tada upotrebio reč iredenta za albanski separatizam koju su političari koristili posle njegove smrti.

Autentični snimci sa Brezovice otkrivaju i naličje Titovog okruženja. U vreme razgovora maršal je imao 83 godine. U složena pitanja o kojima je govorio umešao se i Titov pas...
Autor: Dragan Kolarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво