Читај ми!

Iz senke prošlosti: Srpsko-nemačko oružje

Srbi i Nemci u prošlosti nisu samo ratovali. Srbija je uvek imala važnu ekonomsku saradnju sa Nemačkom.

Manje je poznato sa su u 19. i prvoj deceniji 20. veka Srbija i Nemačka imale dobru vojnu saradnju. Pavle Jurišić Šturm i Pavle Horstig su iz Nemačke došli u Srbiju i postali oficiri srpske vojske.

Georg Luger, konstruktor oružja, govorio je srpski jezik i dopisivao se sa Ilijom Hajdukovićem i Damjanom Brankovićem na ćirilici i latinici. Luger je kao gost Damjana Brankovića boravio u Beogradu i Kragujevcu i prisustvovao testiranjima mitraljeza "maksim" koje je kasnije srpska vojska uvela u naoružanje.

Srpska verzija "maksima" bila je tada najmodernija na svetu. Od 250 komada, koliko ih je posedovala srpska vojska pre Prvog svetskog rata, sačuvan je samo jedan. Ćerka Vilhelma Mauzera se udala za tada majora a kasnije generala Kostu Koku Milovanovića koji je imao značajne inovacije na poznatoj pušci "mauzer" koja je po njemu u narodu nazvana "kokinka".
Zanimljiva je priča o poreklu pištolja "broving" koje su imali atentatori na Franju Ferdinanda. U emisiji govore Branko Bogdanović, Vuk Obradović i Zoran D. Nenezić.

Urednik i scenarista Dragan Kolarević
Reditelj Milan Jovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво