Читај ми!

Život i standardi: Natalitet za primer

U poslednjih nekoliko godina srpske sredine na Kosovu i Metohiji beleže najveću stopu nataliteta u zemlji iako su uslovi gde žive daleko od potrebnih.

Životne okolnosti na Kosovu i Metohiji nikada nisu bile lake pa možda je baš zato veća i odvažnost roditelja. Svesni da je snaga u porodici, mladi bračni parovi u Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Zubinom Potoku i drugim sredinama uprkos svemu odlučuju se za više dece. Može se reći da su porodice sa jednim detetom na Kosovu i Metohiji i danas kao i ranije retkost.

U novoj bolnici u Pasjanu porodilište ima sve potrebene uslove i od njegovog otvaranja rodilo se 108 beba. Jedna od majki je i Zorica Kitanović iz Kosovske Kamenice koja je rodila sedmo dete, ćerku Janu.

I u KBC Priština u Gračanici redovne gužve na odeljenju ginekologije. Tu je i dvadesetsedmogodišnja Mirjana Jovanović koja čeka drugo dete. Sa osmehom na licu kaže da planira još dvoje dece a budućim mamama poručuje da ne treba da odlažu trudnoću.

S druge strane podaci pokazuju da kod albanske zajednice, koja je do sada beležila najveći prirodni priraštaj u Evropi, natalitet iz godine u godinu postepeno opada.
U emisiji govore porodilje, lekari, medicinske sestre i drugi.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović, proizvedeno 2017. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво