Читај ми!

Život i standardi – Put Metohije

U Pećkom okrugu Srbi žive u oko 30-tak sela. Delimično su uspeli da obnove imanja i ponovo obrađuju plodnu metohijsku zemlju.

Pored obnove razrušenih domova, zapuštenih imanja, posečenih voćnjaka i zatrpanih bunara povratnike su čekala i druga iskušenja. Teškoće traju od dana kada su se 2001. godine vratili prvi domaćini u selu Osojanu, do danas.

Na malobrojne koji su odlučili da se vrate mnogo puta se pucalo. Trpeli su krađe i stalne provokacije. U isto vreme međunarodni predstavnici ponavljali su da je povratak dug i složen proces. Odlučujući prvi korak preuzelo je pre 14 godina 52 meštana koji su se vratili u Osojane.

Sada to selo broji oko 80 domaćinstava, a u njemu je i sedište opštine Istok. U susednom Žaču još uvek vidljivi tragovi srušenih srpskih kuća. One koje su obnovljene znatno su manje, ali ih često obilaze albanski lopovi.

Srednjovekovni manastir Budisavci kod Kline još uvek ograđen bodljikavom žicom, čuvaju pripadnici kosovske policije. U njemu dve preostale monahinje koje lokalni Albanci povremeno provociraju. Predlažu im da kao žene napuste manastir, jer je po njima Albanskim muškarcima mesto u njemu!? Uteha monahinjama su najbliži Srbi od manastira udaljeni 3 kilometra, u mešovitom selu Rudici.

U emisiji "Put Metohije" saznajemo i ko su većinski vlasnici metohijske zemlje. O tome govore stanovnici Tučepa, Žača, Rudice, Osojana i drugih sela kao predsednici Privremenih organa Opština Istok i Klina.

Autor emisije Svetlana Vukmirović, proizvedeno 2015. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво