Читај ми!

Život i standardi-Kulturno sklonište

Na samom istoku Kosova i Metohije smeštena je mala varošica Kosovska Kamenica. Većinsko stanovništvo u tom mestu čine Albanci. Srbi su opstali u delu naselja kod Crkve Svetog Nikole.

Pre tri godine mladi su u toj varošici osnovali svoj kutak - Kulturno sklonište. Život preostalih blizu sedamsto Srba u toj kosmetskoj varošici odvija se u nekoliko ulica. A da bi otišli negde moraju da se snađu jer nemaju gradski prevoz. U takvim uslovima žive već osamnaest godina. Ali nove generacije stasavaju i traže promene. Pa su zato mladi stvorili mesto gde mogu da se provedu, da se raduju, ali i da uče. Organizuju likovne kolonije, književne večeri, filmske promocije. U Kulturnom skloništu borave i mladi Romi i tu svi zajedno slikaju ali i uče.

Obilaze i drevne manastire u blizini i u skladu s mogućnostima rade na njihovoj zaštiti. Kažu da bi stručnjaci iz Republičkog Zavoda trebalo da obiđu nekoliko lokacija u tom kraju, kako bi se srpsko kulturno nasleđe sačuvalo na najbolji način.

U toj varošici u jednoj zgradi smeštene su osnovna i dve srednje škole.

Do 1999. godine u Kosovskoj Kamenici živelo je više od četiri hiljade Srba. Napori predstavnika lokalne samouprave usmereni su ka tome da se zadrži preostalo stanovništvo, najpre mladi.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво