Читај ми!

Život i standardi-Razvoj Zvečana

Zvečan je nekada bio simbol ekonomske moći na Kosovu i Metrohiji zahvaljujući "Trepči" i njenom poslovanju. Uslovi života u ovoj opštini sa 15.000 stanovnika i sada su relativno dobri jer Zvečan ima dobre industrijske i turističke potencijale.

Iako na prvi pogled liči na manju varoš, Zvečan obuhvata trideset četiri naselja i na dobrom je tranzitnom položaju. Poboljšanje uslova života i bolji standard građana glavni je cilj lokalne samouprave. U toku je izgradnja novog stambenog naselja "Sunčana dolina". Projekat predviđa gradnju individualnih i dvojnih kuća od ukupno trista stambenih jedinica za povratnike. Pored stambenih u planu je izgradnja svih pratećih objekata.

U selu Banjska blizu Zvečana 2015. godine počeli su radovi na obnovi stare banje, nekada poznate po izvorima termalne vode. Ranijih godina u to banjsko lečilište dolazilo je blizu pet hiljada gostiju. Oživljavanjem banje stvoriće se i uslovi za nova radna mesta.
Prva faza budućeg komleksa "Rajska banja" završena je izgradnjom dva bazena. Očekuje se nastavak gradnje spa-centra i drugih objekata. Projekat se realizuje u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Eparhijom raško-prizrenskom.
Uz drevne manastire kao što su Banjska i Sokolica i uz tvrđavu mali Zvečan i planinu Rogoznu to mesto moglo bi da se pojavi na turističkoj karti zemlje.
Razvoj infrastrukture i stvaranje uslova za nova radna mesta značajno će poboljšati uslove života u opštini Zvečan.

U emisiji govore predstavnici opštine Zvečan Ivan Todosijević, Ranko Nedeljković, Nataša Aksentijević, Nadica Hristov, i direktor projekta "Sunčana dolina" Slobodan Mihajlović.
Autor emisije: Svetlana Vukmirović, proizvedeno 2017. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво