Читај ми!

Život i standardi-Nacionalni park Šarplanina

Nacionalni park Šar-planina prostire se na površini od 39.000 hektara duž granice sa Makedonijom. Deo tog područja pripada opštini Štrpce u kojoj u okruženju živi blizu 12.000 Srba.

Do pre dve godine na Brezovici je radilo i JP Nacionalni park "Šar-planina" koje je upravljalo prirodnim dobrima. Međutim, radnici tog preduzeća izbačeni su sa svojih radnih mesta, a 15 zaposlenih je tada uhapšeno. Pred kosovskim sudom šetoro radnika je osuđeno na uslovne kazne zatvora i novčanu kaznu od 155.000 evra. Radne knjižice Srba su pod ključem i nadzorom kosovske vlasti, a pristup preduzeću zabranjen. Zbog situacije u kojoj se nalaze radnici i rukovodstvo Nacionalnog parka "Šar-planina" traže zaštitu i pomoć Vlade Srbije. Advokati radnika veruju da će Apelacioni sud uvažiti njihovu žalbu i da će postupak protiv srpskih radnika biti obustavljen.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da prate situaciju na Brezovici i da će država Srbija zaštititi svoju imovinu.

U samom srcu nacionalnog parka godinama se nelegalno grade vile i drugi objekti. Najviše grade albanski političari i biznismeni. Bivši predsednik opštine Štrpce kaže da je nelegalno podignuto blizu hiljadu objekata i na taj način se uvećava broj Albanaca u toj srpskoj sredini.

U emisiji govore radnici JP Nacionalni park "Šar-planina", advokat radnika, bivši predsednik opštine Štrpce i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović, proizvedeno 2017. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво