Život i standardi-Jesen u Gnjilanu

Kosovsko Pomoravlje sa više od 30.000 Srba najveća je srpska sredina na Kosovu i Metohiji, južno od Ibra.

Više od četrdeset etnički čisto srpskih sela oko Gnjilana opstaje punih šesnaest godina, i pored ubistava i neprekidnih hapšenja. Od dolaska KFOR-a, u tom kraju ubijeno je 104 Srba. Mnogi su, iako nevini, bili po nekoliko godina u albanskim zatvorima.

Gnjilane je 1999. ostalo i bez 15.000 stanovnika srpske nacionalnosti. Niko zbog toga nikada nije preuzeo odgovornost.

Kosovsko Pomoravlje oslanja se na Vranje i Niš, pa su iz tog razloga u tim mestima mnogi Gnjilanci pronašli utočište. Za sobom su ostavili ogromnu imovinu. Tada su uzurpirani i svi privredni giganti kao što su: Fabrika radijatora i klima uređaja "Jugoterm", fabrika baterija "IBG Gnjilane", zatim Fabrika duvanske industrije, građevinsko preduzeće "Binačka Morava", tekstilni kombinat i drugi pogoni i postrojenja.

Crkva Svetog Nikole centar je okupljanja malobrojnih Srba u tom gradiću. U njenom dvorištu gotovo neprimetno odvija se nastava u O.Š. "Vuk Karadžić".  Ekipa emisije "Život i standardi" provela je tri dana u Gnjilanu, Pasjanu, Šilovu, Gornjem Kuscu i drugim srpskim selima.
Kako živi pedesetak Srba u Gnjilanu? Gde se okupljaju i kako opstaju? O njihovom ali i o životu više od 30.000 Srba u čitavom  Kosovskom Pomoravlju saznaćete više u Aktuelno-dokumentarnoj reportaži "Jesen u Gnjilanu".

Autorka Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво