Trag-Biser Magreba

Svetski putnici koji dolaze u Maroko maštaju da vide čudesne palate i urone u atmosferu starog orijenta.

Širok osmeh berbera uveriće ih da su na pravom putu. Berberi su uverili i nas da se popnemo na najviši vrh Severne Afrike, na Džebel Tubkal (4167 metara nadmorske visine) i odozgo pogledamo carske gradove Maroka.

Ova planina dobila je ime po Atlasu, titanu iz grčke mitologije koji je osuđen da drži nebeski svod na svojim leđima. Sa Visokog Atlasa najlepši je pogled na Saharu a kao na dlanu, u svoj lepoti i raskošu, iz jutarnje magle izroniće i Marakeš.
Odlazak u višemilionsku Kazablanku na obali Atlantskog okeana kao i u Fes i Meknes, odakle su Mavari krenuli u osvajanje Evrope, poseban je doživljaj. Ekspedicija je boravila u rodnom mestz sultana Mula Ismaila koji je imao 500 žena i oko hiljadu dece. Rimljani su ostavili trag na ovom prostoru izgradivši Volubilis koji je bio njihova najzapadnija provincija i središte proizvodnje maslinovog ulja. Mavarski pesnici su Maroko nazvali biser rasut po planini Atlas. Na ovaj planinski venac valja krenuti sa Berberima koji poznaju svaki džep Magreba. Krajnji cilj i uspeh ekspedicije svakako je magični dodir bisera Magreba.

 

Režija, kamera i scenario: Dragoslav Gogić
Urednik emisije: Ljubisav Aleksić
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво