Oko magazin-4.6.2020. Ivo Andrić, Srbi i Nemci jedan jugoslovenski život

Ako Martens tumači Andrića iz svih uglova pa i iz političkog, može li tako da se tumači i Martensova knjiga?

Uz podnaslov jedan evropski život nemački novinar Mihael Martens napisao je biografiju o jednom jugoslovenskom životu Ive Andrića. Knjiga je izazvala mnogo reakcija, mnogo je pohvala a najupečatljiviju kritiku napisao je profesor južnoslovenske književnosti na londonskom univerzitetu Zoran Milutinović koji je na 11 strana na engleskom jeziku secirao Martensovu knjigu? Ako Martens tumači Andrića iz svih uglova pa i iz političkih može li tako da se tumači i Martensova knjiga. I šta o tome kaže profesor srpske književnosti na beogradskom univerzitetu Aleksandar Jerkov.

Mihael Martens poznati je novinar Frankfurter algemajne cajtunga, bio je dugogodišnji dopisnik iz Beograda i tada je odlično savladao srpski jezik. U Beogradu se zaljubio i u najvećeg srpskog pisca i odlučio se na poduhvat koji je trajao sedam godina: pisanje biografije Ive Andrića. Da li je Martens razumeo jedan jugoslovenski život Ive Andrića i kako reaguje na kritike koje su došle i na engleskom i na srpskom jeziku? Mihael Martens govorio je za Oko magazin.

Zanimljiva politička situacija u Prištini; juče je u kosovskoj skupštini sastavljena nova vladajuća većina ali novom prvom čoveku vlade niko nije predao dužnost, a Aljbin Kurti je naposletku ipak izašao iz svoje kancelarije ali i dalje tvrdi da ne priznaje novu vladu i da je on alternativni premijer. Uprkos tome novi premijer održao je danas prvu sednicu nove vlade a ko je uopšte Avdulah Hoti, koja je njegova politička snaga, koje strane sile ga podržavaju i šta će to značiti za mogući dijalog Beograda i Prištine?

Urednik emisije: Gorislav Papić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво