Trag-Malajska zora Kinabalu 1.deo

Borneo je treće po veličini ostrvo na svetu. Jedino je ostrvo koje dele tri države: Indonezija, Sultanat Brunej i Malezija. Biolozi kažu da je Borneo jedan od tri raja na zemlji. Dostupan je samo onima koji su hrabri i poštuju ćudi planine koja se uzdiže iz prašume stare 130 miliona godina.

Uporno i strpljivo sa mnogo fizičkog i mentalnog treninga može se doći do magičnog Borne i Kinabalu planine čiji najviši vrh doseže 4.095 metara nadmorske visine.

Dvadesetosmočlani tim planinara iz Srbije je prva organizovana grupa koja je posetila malezijsku državu Sabah na ostrvu Borneo. Uspon na markantni Lous pik na planini Kinabalu trajao je dva dana.

Najpre staza vodi kroz džunglu do planinske kuće Laban Rata. Zamislite zgradu visoku 1.600 metara, opasanu stepenicama dugim šest kilometara. Jedan kilometar, jedan sat - korak za udisaj, korak za izdisaj. Na završni uspon kreće se u dva sata posle ponoći jer je na planini tada vreme najstabilnije. Na sam vrh Kinabalu planine izlazi se u cik zore gde se i dočekuje Malajska zora.

Klima je oblikovala ljude na Borneu. Na ovom ostrvu živi oko 20 miliona stanovnika a najbrojniji su pripadnici Dajaka grupacije, Malajci i Kinezi. Podno Kinabalu planine žive potomci plemena Dusun i Bajau, a nekadašnji lovci na glave - Murut domoroci naseljavali su nepristupačne delove prašume. Izrazito je tropska klima, ekvatorijalna na jugu i monsunska na severu ostrva. Vlaga u vazduhu je 80 odsto, tako da na Borneu svakodnevno pada kiša i u sušnom periodu. Prosečna godišnja temperature je oko 30 stepeni.

Na samom ostrvu sve buja od života. Samo na Kalimantanu, kako indonežani nazivaju ovu oblast, žive proboskis majmuni sa velikom surlom koja pojačava njihove krike. Dvostruka je uloga snažnog krika, da se udvaraju ženkama ili da se brane od predatora u džungli. Borneo je stecište endemskih vrsta leptira, a duboko u prašumama nacionalnoog parka Poring raste najveći pojedinačni cvet na svetu - raflesija. Metar je u prečniku a težine čak do 11 kilograma. Gospodari rubnih delova prašume, duž reke Tempasuk su krokodili. U distriktu Ranau, kult božanstva ima Veliki malajski gušter.

Tokom ove ekspedicije vodimo vas i na jedan od najlepših raftinga u Aziji, na reci Padas kao i na ronjenje duž čuvenog podvodnog grebena na ostrvu Salu. U Sabahu se sve zove Kinabalu: planina, grad, selo, postoji čak i čokolada sa ovim imenom.
Ekipa Radio-televizije Srbije snimila je najveću džamiju na Borneu - Bandaraju. Zahvaljujući ljubaznim domaćinima snimili smo i dve svadbe na Borneu i selo domorodaca Mari Mari.

Autor: Dragoslav Gogić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво