Oko magazin-28.32019. Kad ispratim avione na Srbiju - Bosna i Hercegovina

Kako su Sarajevo i Banjaluka videli bombardovanje SRJ

U proleće 1999. kada je je NATO počeo bombardovanje SRJ, Bosna i Hercegovina bila je možda i najvažnija susedna zemlja. Od rata je prošlo četiri godine, u Bosni se nalazio veliki broj vojnika iz zemalja NATO-a, avioni su te '99. leteli preko Bosne. Republika Srpska bila je jedina u okruženju koja je o bombardovanju mislila isto što i ljudi u Srbiji. Potpuno drugačije, na NATO napade se gledalo iz Sarajeva.

Te 1999. godine naslovna strana sarajevskog lista"Dani" bila je "Lepa sela lepo gore". Abdulah Sidran, pesnik i scenarista Kusturičinih filmova, piše pesmu "Savršeni krug". Pesma je objavljena u proleće 1999. u listu "Ljiljan", a na kraju pesme su stihovi - "ispratim avione na Srbiju i pušim, na prozoru, ko kakav sasvim spokojan čovek".
Avdo, kako Sidrana u Sarajevu zovu, za Oko magazin govori da li je likovao zbog bombardovanja kad je napisao pesmu "Savršeni krug".
U emisiji pogledajte kako su o bombardovanju SRJ izveštavali mediji u Sarajevu i Banjaluci, šta je govorio Alija Izetbegović i da li je odnos prema tom događaju Sarajeva i Banjaluke slika Bosne i Hercegovine kao države danas?

Osim Abdulaha Sidrana, u emisiji govore: Emir Hadžihafisbegović, glumac i istaknuti član SDA, glumac, reditelj i muzičar iz Banjaluke Nikola Pejaković i novinari Senad Avdić, Branislav Božić i Zoran Ćirjaković.

Autor emisije: Stevan Kostić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво