Oko magazin-14.2.2020. Pobednik Meštrović

Kako je obnovljen najpoznatiji spomenik prestonice, kako je podignut  1928. i zašto je Ivan Meštrović autor.

Posle 4 meseca, Pobednik se vratio na svoje mesto i ponovo nas posmatra sa visine od oko 17 metara, kao i prethodnih nešto više od devet decenija.

Oko magazin - o rekonstrukciji Pobednika, ali i o tome kad je odlučeno da bude postavljen na Kalemganu i zašto je baš Ivan Meštrović autor. Kada je Meštović postao „dvorski umetnik"? Kakve su nejgove veze sa kraljevskom porodicom i jugoslovenskom prestonicom- podsećamo na intervju umetnikovog sina Mate meštovića za Oko magazin.
Koliko je Meštovićevo delo oblikovala nacionalna istorija, mitologija i epika i kako izgleda Pobednik iz Narodnog muzeja, objašnjava Lidija Ham Milovanović, viši kustos.
O rekonstrukciji Pobednika - koliko je i da li je sada drugačiji, da li izgleda isto kao 1928. i da li je zaboravio ožiljke Drugog svetskog rata?
Kako se prilagodio savremenom dobu i koliko je bio ozbiljan izazov za rekonstrukciju, za Oko magazin govore članovi tima koji je radio obnovu spomenika: vajar Zoran Kuzmanović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, arhitekta-konzervator Nevenka Novaković i istoričar umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara.

Autor Gorislav Papić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво