Kvadratura kruga- Tunel spasa

Ova epizoda snimljena je 2018. godine kada se navršilo dve i po decenije od probijanja tunela između Dobrinje i Butmira, koji je tokom rata Sarajlijama bio jedina veza sa svetom i jedini put kojim se moglo izaći iz Sarajeva i ući u njega.

Prvih meseci rata Sarajevo je bio grad kavez, oko koga je bio opsadni prsten dug 65 kilometara, iz koga nije bilo izlaza. U tom opkoljenom gradu vrlo brzo su se pojavile nestašice, a sa njima i glad i crnoberzijanci, tako da su na crnom tržištu cene hrane vrlo brzo dostigle astronomske cifre. Litar ulja koštao je 50 maraka, kilogram kafe 100 maraka, kilogram šećera 50, jedno jaje 5 maraka itd.
Glad je naterala mnoge Sarajlije da počnu da razmišljaju kako da dođju do hrane i tako se rodila ideja o kopanju tunela koji bi povezao naselja Dobrinju i Butmir, odakle se moglo dalje i gde je snabdevanje bilo, koliko-toliko normalno.
Tunel je iskopan za 4 meseca i 3 dana i on je za mnoge Sarajlije predstavljao tunel spasa, kroz koji je za vreme rata prošlo preko milion ljudi. Kroz taj tunel se moglo doći do hrane, ali i do oružja, municije i nafte.
I dok je za većinu Sarajlija to bio tunel nade i spasa, za neke od sarajevskih Srba to je bio tunel smrti. Tako tvrdi Slavko Jovičić bivši poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji kaže da je na izgradnji tunela stradalo 5 Srba logoraša iz logora Silos u Tarčinu i da je uz to ubijeno 50 Srba civila iz Hrasnice koji su tu postavljani kao živi štit.
Tunel spasa u Sarajevu danas je muzej koji podseća na ratno vreme i patnje stanovnika Sarajeva.

Autor Branko Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво