Da možda ne- Pesimizam kod Srba, umorna zemlja

Srbija se nalazi na visokom, četvrtom mestu po pesimizmu, od 53 zemlje u kojima je "Galup" radio istraživanje. Takav pesimizam posledica je neispunjenih očekivanja i beznađa koje traje već dugo godina.

Političarima je svojstven optimizam, jer su obećanja deo njihovog posla. Građani Srbije su uvereni da svi drugi žive bolje od njih. Sve im je mučnije da se porede sa drugima - lošijih je sve manje, jer su doživeli da su beznadežno daleko od zapada, a da se granice Evropske unije prostiru i na istoku.
Pogađajući suštinu problema, u novogodišnjem obraćanju, predsednik Srbije Boris Tadić poželeo je građanima da u 2011. godinu uđu sa optimizmom, jer je optimizam pretpostavka uspeha.
Kakav je uticaj vere, kakav obrazovanja i vaspitanja, a kakav ekonomske situacije i sve lošijeg standarda građana na njihov životni stav? Može li se promeniti stav pre nego što se promeni nepovoljno okruženje i kako uspostaviti poverenje i solidarnost u situaciji preovlađujućeg pesimizma?
U emisiji Da Možda Ne Olivere Kovačević, emitovane 2011. godine ,govore: vladika Jovan Purić, iguman manastira Ostrog, Mirjana Bobić-Mojsilović, književnica, Zoran Milivojević, psihijatar.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво