Kvadratura kruga-Mijaci staro srpsko pleme

Mijaci naseljavaju ogromno područje u zapadnoj Makedoniji, između Gostivara, Debra, Kičeva i Struge. Oni su se još u srednjem veku iz Albanije doselili u Makedoniju, gde su se sklonili od turske najezde i islamizacije.

Svoja naselja u zapadnoj Makedoniji gradili su na velikim visinama od 1200 do 1500 metara tako da ona danas liče na ptičja gnezda svijena na kamenu.
Poštovali su konfiguraciju terena i na terasastim površima gradili velike kuće od kamena na po dva i tri sprata. Ne samo u arahitekturi već i u svemu drugom što su radili Mijaci su uzdizali lepotu.
To staro srpsko pleme osim velikih graditelja iznedrilo je i brojne zoografe i drvorezbare, koji su svojim delima ukrasili mnoge crkve u Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj.
Jedno od najlepših dela vizantijske umetnosti, ikonostas u manastiru Sveti Jovan Bigorski je rad Mijaka braće Petra i Marka Filipovića koji su čitavu Bibliju, filigranskim rukopisom, ispisali u orahovini.
Mijaci imaju svoju zastavu, svoj kalendar kao i svoj tajni jezik, boškački, kojim su se kao graditelji i pečalbari sporazumevali između sebe.
Do pre jednog veka Mijaci su bili i čuveni stočari koji su do 1918, godine imali preko 120.000 ovaca. Njihov kačkavalj izvozio se u SAD.
Mnogi Mijaci danas se izjašnjavaju kao Makedonci, a samo manji broj kao Srbi, ali i jedni i drugi i dalje slave krsnu slavu.

Autor Branko Stanković 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво