Oko magazin-10.12.2019. Handke: zločin i nagrada

Dva meseca u životu Petera Handkea - od proglašenja za dobitnika do svečane dodele Nobelove nagrade.

I bez Nobelove nagrade, Peter Handke bio je pod budnim okom javnosti. I kritike i podrška pratile su ga i ranije, a Nobel je samo pojačao isključiva mišljenja koja su o Handkeu formirana posle eseja Pravda za Srbiju. Koji su to Handkeovi gresi koje u očima zapadne javnosti ni Nobel ne može da opere? Ko ga je branio, ko je pisao protestna pisma, a ko je zbog njega bojkotovao svečanost u Stokholmu?
Zbog reakcija i komentara o Handkeu, koji su praktično prestizali jedni druge, Olga Tokarčuk, dobitnica nagrade za 2018. godinu, za širu javnost ostala je u senci. Ona je tek 15-ta književnica koja je dobila Nobelovu nagradu i treći pisac iz Poljske. Ipak, čini se kao da ta vest u njenoj zemlji nije dovoljno snažno odjeknula. Zašto? O čemu piše Olga Tokarčuk, kako govori i da li je u Poljskoj više čitaju ili slušaju?
Šta je štampa na nemačkom jeziku pisala o Handkeu, govore dopisnik RTS-a iz Beča vesna Knežević i Katarina Roringer Vešović, književna i pozorišna kritičarka iz Beča.
Sa Olgom Tokarčuk i njenim delom upoznaje nas prevodilac njene proze na srpski jezik Milica Markić, a o reakcijama iz Poljske - profesor Univerziteta u Varšavi Marko Babić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво