U hodu- Krug dvojke

Deo prestonice poznat kao "krug dvojke" zapravo ne predstavlja samo centar Beograda, već i same države. Od njega sve počinje.

U intelektualnom smislu to s prve škole, gimnazije, muška i ženska, sada Prva i Peta, fakulteti... Na njima se obrazuje i stvara političko-kulturna elita, koja posle prelazi u glavne državne institucije, koje se takođe nalaze u tom krugu. Mnogi kažu da je to mesto u kome je priča o Beogradu i počela. Koji su to mitovi koji prate "krug dvojke"? Koja vrsta mitomanije nas u ovom krugu opseda? Lažna je dilema koju savremeno društvo postavlja pred nas, samo u obesmišljenom društvu i društvu bez cilja postavlja se dilema "za ili protiv elite". Elita, ukoliko je intelektualna i naučna, a ne finansijska i politička, treba da bude reper, mera vrednosti...

Novi trendovi sa Zapada kreću da se šire iz njega, ili bar tako deluje. Od urbanog i buntovnog načina života, žurki, svirki, klabinga, do ležernog ispijanja espresa u popodnevnim časovima... Međutim, svedoci smo sve većeg razvoja ovog načina života, a sve manjeg broja umetničkih institucija koje se na žalost održavaju na rubu egzistencije ili stoje u večitoj rekonstrukciji. Ukoliko iz "kruga dvojke" sve kreće, postavlja se pitanje kakva umetnost se iz njega širi i kome je ona danas potrebna? Kakve generacije iz njega izlaze i kakve uzore danas postavljamo? Da li smo izgubili identitet, tradiciju, a samim tim i umetničku scenu? Ovo jeste podsetnik na "krug dvojke" ali hodajući kroz njegove ulice, hodali smo kroz ulice čitave države.

Sagovornici:Miomir Petrović, pisac, pripovedač i dramaturg; Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Dom omladine Beograd; Aja Jung, balerina i direktorka Beogradskog festivala igre; Boris Malagurski, reditelj.

Autorka i urednica:Jelena Svetličić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво