Kulturna baština Srbije- Kolo

Pored bogatog nasleđa materijalne i prirodne baštine Srbije u novije vreme sve veća pažnja u svetu i kod nas posvećuje se nematerijalnom kulturnom nasleđu.

U skladu sa preporukama Uneska Republika Srbija sprovodi sistemsku zaštitu elemenata nematerijalnog nasleđa. Jedan od najznačajnijih koraka u tom procesu bio je formiranje Nacionalnog registra nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Put i kriterijumi za upis nekog elementa na Uneskovu listu je dug i složen, a kriterijumi strogi. Kao što je poznato srpska slava je prva sa naše nacionalne liste, koja je upisana i na listu nematerijalne baštine čovečanstva.

Nacionalna igra kolo jedan je od prvih elemenata na nacionalnoj listi nematerijalnog nasleđa, a u toku je pripremanje dokumentacije za nominaciju Kola na listu svetske kulturne baštine. Kolo predstavlja veoma važan vid ispoljavanja kolektivnog nacionalnog identiteta. Ono je ujedno i jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalnog identiteta.
Važan kriterijum za nominaciju nije samo u njegovoj autentičnosti u originalnom obrascu izvođenja, nego upravo u njegovoj vitalnosti, odnosno održivosti. Upravo ta vitalnost ukazuje i na sociološki i psihološki fenomen kola, što je, pored ostalog, i tema mnogih naučnih istraživanja, pa i ove emisije.
Međutim, nije svako kolo koje se igra na našim prostorima predmet nominacije za Unesko. O tome, o muzičkoj pratnji uz kolo, kao o pevanju uz kolo govoriće eminentni stručnjaci u ovoj oblasti - etnomuzikolozi, etnokoreolozi, etnolozi. Sve će to u emisiji biti potkrepljeno snimcima ove nacionalne igre koja je među prvim elementima upisana u Nacionalni registar nematerijalnog nasleđa.

Urednica i autorka Milica Bajić Đogo

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво