Da možda ne- Muzički identitet Srba, svilen konac

Muzički identitet Srba - svilen konac

Kako muzika gradi identitet naroda i kakvu je ulogu imala muzika u srpskoj istoriji? Da li su naše pesme samo naše ili smo se napajali iz istih izvora kao i ostali oko nas? Da li je muzikom Evropa odavno ušla u naš melos, a u kojoj meri se pod orijentalnim uticajem peva "pusto tursko"?

Ko još zna da je jedan isti čovek napisao pesme: U lijepom starom gradu Višegradu, Kad si bila mala Mare, kao i Stani, stani, Ibar vodo... Pesme Dragiše Nedovića, iz Kragujevca su utkane u nacionalna bića Srba, Hrvata i Bošnjaka, a toga niko nije svestan i nikome ne smeta.
Dok su srpski vojnici u Prvom svetskom ratu pevali Tamo daleko, u Drugom svetskom ratu Po šumama i gorama, u ratovima devedesetih istakli su se pevači poput Baje Malog Knindže, a sa suprotstavljenih strana Marko Perković Tompson i Bilal Bosnić.
Da li smo zabrinuti za svoj identitet kada slušamo novokomponovane folk pesme ili su teme tih pesama samo odraz stvarnosti? Da li su seksizam, narkomanija i kriminal dominantna tema popularne muzike?

U emisiji Da Možda Ne autorke Olivere Kovačević, govore:
Nena Kunijević, muzički urednik RTS-a,
Milutin Popović Zahar, kompozitor,
Predrag-Cune Gojković, estradni umetnik,
dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog i predsednica žirija Sabora trubača u Guči.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво