Oko magazin-2.11.2018. Svrljig, skriveno blago Srbije

Zlato i belmuž. Za poznavaoce Srbije i igrače asocijaja ove dve reči su dovoljne da pogode gde smo

O zlatu u ovom kraju se podosta pisalo, zbog zlata dolaze mnogobrojni kopači i obilaze čuvene klisure i planine. Neki su sigurno nešto i našli. Ne znam baš da li zlato, ali meštani tvrde da skoro svakodnevno nalaze vredne predmete iz rimskog i vizantijskog perioda. Ovde postoji i manifestacija Belmužijada. Sprema se čuveno čobansko jelo od sira i kukuruznog brašna, koja se preporučuje svima, a ponajviše momcima pred ženidbu, jer je belmuž, kažu, muž koji je obeleo obraz

Ekipa Oko magazina bila je u Svrljigu, ali bez ambicija da pronađe zlato ili tragače, već da vidi kako se živi u Svrljigu, ali i u 38 sela, koja pripadaju ovoj opštini, na jugozapadu Srbije.
Na tom putu upoznali smo talentovanog Filipa, momka koji može da bira gde će i kako će da živi, a on je izabrao da sam sebi šije garedrobu od konoplje i da pravi „sviraljke od granjke". Jedan od retkih, koji je ostao u ovom kraju, Nenad Ranđelović, dve godine je sam obilazio planine i kanjone, a sada je do starog Svrljig grada i čuvene Samar pećine poveo i ekipu RTS-a. U Oko magazinu videćete najstariju stanovnicu sela Plužine, baka Ružu, koja ima 101 godinu i dve navike.

Autor emisije: Dalibor Žarić
Urednik emisije: Gorislav Papić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво