Kulturna baština Srbije- Hiljadu godina krsne slave u Srba

Krsna slava je religiozno-društvena kategorija isključivo vezana za srpski narod, te je kao takva uvršćena i na svetsku listu nematerijalne baštine čovečanstva pod zaštitom UNESKA.

Poreklom krsne slave i praktikovanjem ovog običaja kod Srba bavili su se istoričari, teolozi, etnolozi, sociolozi, lingvisti i drugi. Koreni slavljenja sveca zaštitnika sežu u daleku prošlost, ali i Srpska pravoslavna crkva i nauka saglasni su da se početak obeležavanja krsne slave vezuje za dan kada je neka porodica, ili čitav rod primio hrišćanstvo.

Prvi pisani pomen o praznovanju slave, potiče iz 1018. godine, te ovu godinu uzimamo i kao jubilej od zvaničnog obeležavanja krsne slave. Naime, te godine grčki hroničar Jovan Skilica prvi je zabeležio slavu dajući joj obeležje porodičnog praznika. Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, izvršio je u početkom 13. veka novu organizaciju crkvenog života, a taj reformatorski rad obuhvatio je i praznovanje kućne slave.

U praznovanju krsne slave isprepleteni su religiozni i društveni elementi i oni su duboko ukorenjeni u ovaj jedinstveni srpski običaj koji je prvi na našoj listi nematerijalne kulturne baštine. O poreklu krsne slave, njenim religioznim i društvenim elementima, o njenom opstaku i vrednostima gledaoci će saznati od eminentnih stručnjaka koje smo snimili u više autentičnih ambijenata.

U emisiji učestvuju mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, prof. dr Ljubinko Radenković iz balkanološkog instituta SANU, dr Vesna Marjanović, stručnjaci Etnografskog muzeja u Beogradu, glumac Nebojša Dugalić i drugi.

Urednik i autor emisije je Milica Bajić Đogo, snimatelji Dimitrije Hadži Nikolić, Milan Stanić i Vasko Vasović, montažer je Milan Radičević, a režiju potpisuju Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво