Velikani- Dragutin Dimitrijević Apis

Rastao je u doba kada se gomilao gnev naroda protiv Obrenovića i njihove neuspešne ratne politike, kada su varoši bile pune vojnika, a ratni bubnjevi bili glavna muzika gradske dečurlije.

Teško je doživeo poraz srpske vojske od Bugara na Slivnici. Možda je zato i rešio da se školuje na Vojnoj akademiji. Stiče nadimak Apis prema crnom biku Apisu iz egipatske mitologije, simbolu božanske snage i moći. Majski prevrat 1903. kojim je ušao u istoriju je delo grupe zaverenika oficira u kojoj na početku, zbog nižeg čina, nije igrao važniju ulogu.

Tek će ga sudbonosna noć između 28. i 29. maja izbaciti u prvi plan. Zbog teškog ranjavanja tokom akcije u dvoru, postaje junakom beogradske čaršije i vojnih krugova, simbol Majskog prevrata i vođa zaverenika. Ostaće tajna da li je on osnovao tajnu organizaciju "Ujedinjenje ili smrt", u narodu nazvanu "Crna ruka", ili je uticao na njeno stvaranje iz drugog plana. Moć "Crne ruke" uticala je da borba za vlast i uticaj tokom rata preraste u Solunski proces. Apis je, polazeći od svoje nevinosti, do zadnjeg časa bio ubeđen da će biti pomilovan. Streljan je u uvali kod Soluna, vezan za kolac u grobu. U proleće 1953. dolazi do obnove Solunskog procesa, tokom koje su rehabilitovani optuženi iz 1917. I posle Apisove rehabilitacije, ostalo je mnogo pitanja bez odgovora u vezi jednog od najmarkantnijih zaverenika u srpskoj istoriji...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво