Oko magazin-12.12.2018. Slobodan koji je sanjao slobodu

Povodom šest decenija od smrti Slobodana Jovanovića, 2018. godine, Oko magazin bio je posvećen jednom od najvećih srpskih umova 20. veka

Od vremena Obrenovića, pa sve do prvih koncerata Bitlsa u Engleskoj. U tom razdoblju, na gotovo nespojiivim mestima i vremenima, skoro čitav vek živeo je pravnik, istoričar, sociolog, književni kritičar, političar.

Dragoljub Jovanović zapisao je: Uživao sam da donosim misli od Slobodana, pod naslovom "naš Volter misli". Jovan Skerlić govorio je da je Slobodan bio jedan od najboljih srpski stilista.
Konsultovali su ga najmoćniji političari njegovog vremena. Za vladu koju je on vodio ironično je rekao: "Bila je to najgora vlada u istoriji".
Čovek od knjige, osuđen zbog djenerala. Na Beogradskom procesu 1946. na kojem se sudilo Dragoljubu Mihailoviću, Slobodan Jovanović osuđen je u odsusutvu na 20 godina robije, gubitak političkih i građanskih prava, državljanstva. Kad mu je godinu dana pred smrt stigla ponuda iz Beograda da se vrati, odgovorio je - Vratiću se sa slobodom.

Za Oko magazin o Slobodanu Jovanoviću govore: Vojislav Pavlović, Miloš Ković, Boris Milosavljević, Branka Prpa, Jovica Trkulja, i potomci Slobodana Jovanovića.

Autor: Stevan Kostić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво