Velikani- Nikola Pašić

U ranoj mladosti bio je jedan od sledbenika ideja Svetozara Markovića. Posle ugušenja Timočke bune 1883, iz glavnog odbora Radikalne stranke uspeo je da se spase samo Nikola Pašić. Utočište je potražio u susednoj Bugarskoj.

Po povratku iz emigracije 1899. biće burno dočekan od oduševljenog naroda i ubrzo dobiti visoku državničku funkciju. Kao predsednik vlade i vođa radikala, izgubio je nadu da će se ostvariti njegov ideal o "federalnom rešenju makedonskog pitanja".

Srbija bi morala da se bori za crkveni i teritorijalni uticaj ne samo protiv Bugara i Grka, nego i protiv Turaka i Albanaca. Kada su saveznici predali Srbiji ultimatum o ustupanju cele istočne Makedonije Bugarskoj, izjavio je da bi za Srbiju bilo bolje da „podlegne neprijatelju časno, nego da, ustupanjem svojih teritorija, stvarno učini samoubistvo". Pomogao je kraljevima Aleksandru i Petru da unište vojnu kontraobaveštajnu službu Ujedinjenje ili smrt, poznatiju kao „Crna ruka". Ta organizacija nastojala je da, posle Prvog svetskog rata, nacionaliste u Hrvatskoj onemogući da stvore ustaški pokret.

Kad je Crna ruka nestala, Pašić više nije bio bitan po kralja Aleksandra. Smenio ga je i poverio mu da bude šef delegacije Kraljevine SHS na Mirovnoj konferenciji u Versaju. Podneo je ostavku, kada mu je sin Rade optužen za korupciju. Osiljeni vladar izvikao se na ostarelog i bolesnog Pašića, što je indirektno prouzrokovalo i njegovu smrt.
Urednik i scenarista Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво