Oko magazin- Tamo daleko u Škotskoj

Kako je 26 srpskih dečaka posle povlačenja preko Albanije, pre tačno stotinu godina stiglo u prestižnu školu u Edinburgu - priča koja na relaciji Škotska - Srbija živi više od veka.

Potomci tih dečaka su u junu 2016. godine pozvani u Edinburg na jubilej - vek od dolaska njihovih predaka u privatnu školu "Džordž Heriot". Po tradiciji, ova škola prima izbeglice i siročad, a to se desilo i sa srpskom decom koja su preživela golgotu i stigla na Krf 1916. Nazvani su "srpski Herioteri".

Ekipa Oko magazina sa ovom pričom publiku je upoznala 2011. godine, a ova emisija predstavlja novo "dopunjeno" izdanje, u kome prati njihove potomke i beleži nove priče o deci koja su doživela jedno neverovatno iskustvo - o tome kako su se školovali, kako su igrali ragbi, kako su živeli posle dva rata.
Jedan od Heriotera, Svetomir Marjanović je otac čuvenog Đorđa Marjanovića. Govorimo i o Živojinu Kovačeviću, arhitekti koji je započeo rad na Hramu Sv. Save. Pričamo i o Stivenu Džordžu, tačnije Slavoljubu Đorđeviću, koji je poslat u susedni Glazgov. Jedan od retkih dečaka koji se posle rata nije vratio u Srbiju, završio je kao lekar na Bahamima.

Autor emisije je Nataša Đulić Banović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво