Iz senke prošlosti- Dva veka porodice Hristić

U Beogradu ima jako malo porodica čiji rodoslovi dosežu dvesta godina u prošlost. Stara Beogradska porodica Hristić vodi poreklo od Riste, to jest Hriste Đorđevića, koji je za vreme Prvog srpskog ustanka sa bratom Veličkom, iz Bugarske, iz mesta Samokov, došao u Srbiju i priključio se Karađorđevim ustanicima.

Po propasti ustanka, nakratko se vraća u Bugarsku, tu se ženi Ekatarinom i ponovo dolazi u Beograd. Hrista Đorđević je imao dva sina Filipa i Savu. I jedan i drugi su rođeni u Beogradu. O starijem Filipu govori emisija Uspomene Filipa Hristića. Njegov praunuk je bio Jovan Hristić, pesnik, esejista, urednik u Nolitu, predsednik Udruženja književnika Srbije, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. 

Praunuk Filipovog brata Save je Slobodan Hristić. Slobodan prikuplja i čuva dokumenta i sve što svedoči o prošlosti te ugledne porodice. Svaka generacija bila je visoko obrazovana i značajno prisutna na društvenoj sceni Srbije. Filip je doktorirao pravo na Sorboni (1849), njegov brat Sava, Slobodanov pradeda, bio je sudski praktikant, zatim advokat i sudija. O njima i drugim precima govori Slobodan Hristić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво