Životna sredina i zdravlje- Prirodna lečilišta

Ova epizoda serijala "Životna sredina i zdravlje", naslovljena "Staze zdravlja", govori o prirodnim lečilištima kroz primer Sokobanje.

Vazduh u Sokobanji svoje blagotvorno dejstvo ima i zahvaljujući prisustvu negativnih jona koji pozitivno deluju na ljudski organizam. U prostorima gde ima malo negativnih jona smanjuje se radna sposobnost, ljudi se osećaju umorno i imaju česte glavobolje.

Sokobanjska izletišta pružaju odlične uslove za sportsko-rekreativne aktivnosti, koje imaju važnu ulogu u okviru procedura koje se primenjuju u banjsko-klimatskim lečilištima.
Idealna prilika za to je Maraton želja koji se održava jednom godišnje. Kao učesnik Maratona želja, imate zadatak da obiđete šest lokacija u okolini Sokobanje i da na svakoj poželite po jednu želju: da dodirnete drvo želja u parku Banjica, da zapišete svoju životnu želju na papir i ostavite je na za to predviđeno mesto, ispod Bogorodice u steni, da zamislite poslovnu želju i ubacite novčić u izvor Rujnik, ispod Sokograda.
Za sreću u ljubavi treba da obiđete oko stene ljubavi na Ozrenu, i to tri puta, zatim, da posetite dobru vilu kod vodopada Ripaljka i da okrenete točak sreče u Grudonjskim vodenicama.
Bez obzira na to da li u ostvarenje želja verujete, ili ne verujete, Maraton želja je dobra prilika da se zabavite i rekreirate.

Autor i urednik je Aleksandra Božović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво