Život i standardi- Stara sela Ibarskog Kolašina

Područje opštine Zubin Potok poznatije kao Ibarski Kolašin smešteno je u dolini gornjeg Ibra, između Rogozne na severu i padinama Mokre Gore na jugu.

Susedne opštine su mu Novi Pazar i Tutin sa severozapadne strane,a na južnoj strani spaja se sa Istokom, Srbicom, i Kosovskom Mitrovicom. Više od 90% stanovništva opštine Zubin Potok su Srbi.

Selo Čabra jedino je albansko selo u toj opštini. Reka Ibar deli Srbe iz Zupča i Albance iz Čabre. Oba sela imaju približan broj stanovnika. Iako su albanci malobrojni često, tvrde Srbi, izazivaju probleme srpskom stanovništvu. 

U selo Gornji Strmac zbog lošeg puta može se stići džipom ili pešice. U njemu preostali Srbi oslonjeni na susednu Srbicu, žive sami i kako kažu potpuno  zaboravljeni. Od nekada 40 kuća danas na obroncima tog dela Mokre gore samo 17 srpskih kuća. Mnogi su otišli ali imanja nisu prodali. Za Blagoja Orlovića  koga su Albanci ranjavali čak dva puta, opstanak je jedini cilj. Kako Srbi opstaju u tim isturenim selima, i šta im je najpotrebnije govore meštani tih sela. 

Autor Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво