Trag u prostoru-Priče iz Bosutske šume

Bosutske šume se nalaze u jugozapadnom delu Srema, na tromeđi republike Srbije, Hrvatske i Bosne, odnosno Rublike Srpske. To je najveće područje nizijske šume hrasta lužnjaka u Srbiji, a zajedno sa Spačeskim šumama, u republici Hrvatskoj, sa kojima čine jedinstvenu celinu, ovo je najveće područje lužnjakove šume u celoj Evropi.

Za hrast lužnjak kažu da je izuzetno plemenito drvo, a mnogi će reći čak da je mera za kvalitet drveta. Zašto danas pričamo o Bosutskim šumama? Odabrane su kao pilot projekat za vrednovanje ekosistemskih usluga. To je relativno nov pojam u šumarstvu. Šumarska praksa često i dalje o nedrvnim šumskim proizvodima govori kao o sekundarnim. Koncept ekosistemskih usluga izjednačava njihov ekonomski značaj.

Hrana, odeća, stanovanje, prevoz, lekovi, energija, sve su to usluge različitih ekosistema. Za Studiju o ekosistemskim uslugama Bosutskih šuma odabrane su četiri najvažnije dobrobiti prirode: a to su proizvodnja drveta, odbrana od poplava, tradicionalno svinjarstvo u šumama, odnosno žiropaša, i četvrti aspekt su retke zaštićene biljne i životinjske vrste.

Studiju slučaja Bosutskih šuma su realizovali Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa JP "Vojvodinašume" i Javnim vodoprivrednim preduzećem "Vode Vojvodine" iz Novog Sada.

Urednik: Milica Barjaktarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво