Monotematska emisija- Sirija biser istoka

Bliski istok oduvek je privlačio pustolove, vladare i osvajače. Sirija je zemlja istočnog Mediterana, puna prirodnih lepota, istorije i biblijskih priča.

To je zemlja gde se sreću tri kontinenta: Azija, Afrika i Evropa. Kroz Siriju je nekada vodio i Put svile, od Evrope do Kine, od Palmire i Homsa do sirijskih luka na Mediteranu.
Trgovački karavani iz Kine susretali su se sa japanskim u Palmiri, oazi u sirijskoj pustinji, a odatle su kretala tri: jedan ka Alepu, gde su bili evropski trgovci, drugi u Latakiju i Tartus, a treći ka Damasku.
Put do nepreglednih prostranstava sirijske pustinje, vodi pored Bagdad kafea, koji se nalazio na Putu svile, gde je snimljen i istoimeni film. Najzanimljivija stanica i prenoćište za trgovce svilom bila je Palmira. Arapi je zovu Tadmud (Čudo), na aramejskom Tadmorto. Tu su se karavani zaustavljali da ljudi predahnu, ali i da izleče rane i umor.
Palmira je i grad jedne legendarne žene. Zenobija, osim što je bila lepa, bila je i energična i mudra vladarka. Danas je Palmira jedno od najvrednijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku sa spomenicima jedinstvenih oblika u kojima se prepoznaju aramejski, semitski, grčki i rimski uticaji.
Snimatelj je Zoran Škrbić, a urednik emisije Nebojša Kotlajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво