Читај ми!

Dokumentarne fusnote – Tražim pomilovanje

Malo je poznat podatak da je naša pesnikinja Desanka Maksimović, za vreme okupacije 1941-44. godine, bila na listi nacionalno nepodobnih ličnosti. Ili jednostavnije rečeno na "crnoj listi" ondašnje vlasti koja je mnogima ozbiljno određivala sudbinu.

Ali je još manje poznat podatak zašto se ona uopšte tamo našla i kako je to pesnikinja postala potencalno opasna osoba po zvaničnu politiku. Ali sve ima nekako više smisla kada u priču uključimo njenu, gotovo nepoznatu, aktivnost tokom kasnih 20-tih godina prošlog veka kada je u Obrenovcu sa nekolicinom tadašnjih istaknutih Srpkinja (dr Ana Brkić, Angelina Vidaković pravnica, Julijana Šahović lekar, Darinka Jovanović profesor i još 20-tak žena inžinjera, učiteljica, umetnica lekara...) učestvovala u osnivanju naše jedine političke Ženske stranke - i da bude još interesantnije nikada više u istoriji Jugoslavije nije postojala nijedna ženska stranka - pokreti da, udruženja da, savezi da... ali ne i stranka.

A o ovoj našoj jedinoj možda najviše govori činjenica da je gotovo izbrisana iz istorijata borbe za ženska prava na ovim prostorima i zasigugurno izbrisana iz vokabulara feminističkih pokreta.

Ali i činjenica da se uopšte više i ne pominje u biografijama mnogih žena kao što je to slučaj i sa Desankom Maksimović u narednih 70 godina njenog života, na šta ona očito pristaje svesno - otvara još neka pitanja vezana za ovaj ženski pokret iz 1927. godine i to je tema ove priče u "Dokumentarnim FusNotama" - "Tražim pomilovanje - ali samo u pesmi".

Urednica serijala Olivera Pančić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво