Dokumentarne fusnote – Igračica u kavezu

Beograd, Salome, Gola žena, Oskar Vajld, Branislav Nušić, Igračica u kavezu... rekli bi prava nušićevska papazjanija! - ali ne, radi se o stvarnom događaju koji su zabeležile sve beogradske novine pre gotovo 115 godina. O događaju i te kako važnom, pokazaće vreme, za nastajanje našeg prvog baletskog ansambla u narednih tridesetak godina.

Te 1907. godine u Beograd je naime stigla Mod Alan, kontraverzna kanadska igračica. Provokativna u svakom smislu i kao ličnost i kao umetnica čiji su nastupi nazivani skandaloznim i nemoralnim i u Londonu, i u Beču, Parizu, Budimpešti ali ne i u našem Beogradu za koji bi se najmanje očekivalo da bude otvoren prema ovoj belosvetskoj umetnici.

Ali je bio je i upravo u načinu na koji je tada beogradska publika reagovala na ovaj avangardni i provokativni igrački performans Mod Alan, treba tražiti korene svega onoga što nam se kasnije dešavalo kroz savremene izraze i najavangardnije pokrete od zenitizma, nadrealizma, apstrakcije, crnog talasa, Bitefa... izgleda da nam se ipak ništa nije slučajno dešavalo... Pa tako ni mi nismo slučajno zabeležili baš ovaj događaj u našim "Dokumentarnim FusNotama"

Urednica serijala Olivera Pančić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво