Читај ми!

Miris kiše na Balkanu, 13-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Riki u stanu Sandinog muža već tri dana nije uspevala da zaspi i trzala se na svaki šum. Blanki konačno priznaje Marku da je u drugom stanju i njih dvoje, uprkos ratu, odlučuju da zadrže dete. Sanda dolazi do Riki i kaže joj da su nova dokumenta gotova i da se sprema za polazak u selo Grbavče. Pod lažnim imenom Milica Marušić, Riki kreće jednog jutra put Grbavča. Nastojnica zgrade u kojoj žive Marko i Blanki na posredan način upozori Blanki da njih dvoje više nisu sigurni u stanu u kome žive. Klara sa decom, zbog nedostatka parka, odlazi u gradić Sermione, gde otpočinju novi život kao porodica Valić, katoličke veroispovesti. Marko je uspeo da izdejstvuje nova dokumenta Blanki, jer je neko već podneo prijavu policiji protiv nje, jer je Jevrejka. Nedugo potom, Blanki rađa devojčicu.

Riki se polako navikava na seoske poslove: hranjenje živine, spremanje pomija za svinje... Sve što nikada nije ni sanjala da će morati da radi. Pošto joj nestaje sapuna, odlazi do kuće učitelja Vlade, gde upoznaje i njegovu ženu, Danicu Stefanović. Danica joj pokloni seosku garderobu, te se tako Riki, konačno, i izgledom uklopi u ambijent koja je sada okružuje.

Iz Beograda joj stiže paket i pismo od Blanki u kojem saznaje da je postala tetka.

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Stefan Buzurović... specijalni gosti: Radmila Tomović, Nataša Balog, Vanja Ejdus, Dubravka Kovjanić, Novak Bilbija, Ana Stojanović, Andrej Šepetkovski, Uroš Jovanović, Milan Marić, Dubravko Jovanović, Milica Milša...
Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво