Miris kiše na Balkanu, 10-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Marko sa Blanki, Riki i Ninom stiže u svoju vikendicu na Ilidži, a iste večeri počinje bombardovanje Sarajeva. Marko zbog opasnosti koja vreba Jevrejima, u Blankinom pasošu briše njeno devojačko prezime. Posle dva dana svi se vraćaju u Sarajevo i ispred zgrade zatiču Miloša. On je u uniformi kraljeve vojske i odbija predlog Marka i Blanki da dezertira. Nina izdaje svoj salon katolkinji Lizi i odlazi da neguje bolesnu Buku. Riki mora da se vrati u Beograd, da joj, kao izbeglici, ne bi zaplenili salon. Mirhad upozorava Marka da je sudbina njegovog lista u opasnosti. Ustaška vojska ulazi u Sarajevo. Marku je zapleljena imovina i on slomljen dolazi kući. Blanki ga ubeđuje da moraju odmah pobeći iz Sarajeva, ali Marko to odbija. Iste večeri je uhapšen. Škoro se iznenada vraća iz rata i sačekuje Ninu pred salonom. Blanki nosi Marku hranu u zatvor, stalno podmićujući čuvare. Markov kolega i prijatelj Anton Perger daje Blanki korisne informacije pošto ima veze u zatvoru. Blanki odlazi do oca Janka koji ih je venčao sa namerom da se razvede, jer smatra da je Marku na robiji njeno poreklo otežavajuća okolnost. Sveštenik je razuverava. Blanki sve pokušava ne bi li Marko bio pušten. Odlazi i do novog šefa policije kao i do katoličkog nadbiskupa da moli za njegov život, ali je obojica odbijaju. No, Blanki ne odustaje i smišlja novi plan-da Marko bude prebačen u zatvorsku bolnicu iz koje je šansa za bekstvo mnogo veća.

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.
Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić
Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво