Slepi putnik na brodu ludaka, 1. deo

Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Scenario donosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu "na slobodi i slobodnoj teritoriji".

Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom "brodu ludaka", vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje. A kada se na taj "brod" ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom.

U filmu igraju: Aleksandar Đurica kao Kosta Herman, Igor Đorđević kao Petar Kočić, Tihomir Stanić kao dr Stoimirović, Maša Dakić kao Elena, Radoje Čupić kao dr Subotić, Jelena Đokić kao dr Slavka, Andrijana Oliverić kao Bošnjakovićka, Srđan Timarov kao Dušan Srezojević, Goran Šušljik kao Burbon, Nemanja Oliverić kao Bertold, Aleksandar Srećković Kubura kao Arsa Lord, Zinaida Dedakin kao tetka Mara, Rade Miljanić kao Dimitrijević, Miroljub Lešo kao otac Prota, Branko Jerinić kao Tutunović, Jovan Jovanović kao Jovan, Luka Abramović kao En En (nepoznato lice), Branka Šelić kao majka, Miona Marković kao trudnica i drugi.
Reditelj: Goran Marković
Scenarista: Vule Žurić
Proizvodnja RTS, 2016. godina

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво