Drugi vek – Goran Marković, 1. i 2. Deo

Goran Marković je jedna od najkompleksnijih pojava naše kinematografije. Dete velikih glumaca Olivere i Radeta Markovića, učenik Elmara Klosa i Milana Kundere, u kinematografiju je ušao istovremeno kao reditelj u TV seriji "Drži vodu dok majstori odu" i kao tumač glavne uloge u debitantskom igranom filmu Lordana Zafranovića"Nedjelja".

U prvom delu emisije Drugi vek posvećenoj Goranu Markoviću, čućemo zašto taj autor nije hteo da postane glumac i zašto je i pored glumačkog iskustva, ipak, postao reditelj. Opisujući traume koje je imao na početku rediteljske karijere, Goran Marković će definisati profesiju filmskog reditelja. Takođe, objasniće zašto je subverzivnost jedna od njegovih glavnih autorskih odlika i kakav treba da bude odnos filma i stvarnosti koju živimo.

U drugom delu emisije Goran Marković najpre objašnjava trenutak u kome je stekao sigurnost u sebe, a zatim i zašto je posle zaista furioznog tempa od 1976. do 1989. godine, u kome je režirao sedam različitih i veoma uspelih filmova, počeo sve ređe da režira, pa je u narednih dvadeset godina režirao svega četiri igrana filma.

Ggoran Marković će odgovoriti i na pitanje da li je filmska režija neka vrsta autoterapije, a govoriće, o tome kako su roditelji gledali na njegov filmski život, o kolekciji filmova koje nije snimio i zašto ih nije snimio, a posebno o scenama koje je isekao iz Posebnog tretmana i koje je još ponekad sanja.

Urednik i autor je Nebojša Popović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво