Miris kiše na Balkanu, 10-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbine pet sestara, sefardskih Jevrejki iz Sarajeva i njihovih porodica tokom Drugog svetskog rata.

Marko sa Blanki, Riki i Ninom stiže u svoju vikendicu na Ilidži, a isto veče otpočinje bombardovanje Sarajeva. Ispred zgrade ih čeka nenadani gost - Miloš. On je u uniformi kraljeve vojske i odbija da dezertira iako ga Marko i Blanki ubeđuju u suprotno.

Bez Rikinog pozdrava Miloš odlazi od njih. Nina izdaje svoj salon katolkinji Lizi, pa odlazi da neguje bolesnu Buku. Riki ipak mora da se vrati u Beograd da joj, kao izbeglici, ne bi zaplenili salon. Mirhad upozorava Marka da je sudbina njihovog lista u opasnosti. Ustaška vojska ulazi u Sarajevo.
Isto veče, ustaše dolaze u njihovu kuću i hapse Marka. Škoro se iznenada vraća iz rata .Nina trči da saopšti Blanki radosnu vest, ali se brzo rastuži kad sazna da je Marko u ustaškom zatvoru. Blanki odnosi Marku hranu u zatvor, stalno podmićujući čuvare. Anton Perger, Markov kolega i prijatelj, daje Blanki korisne informacije pošto ima veze u zatvoru. Blanki sve pokušava ne bi li Marko bio pušten: odlazi i do novog šefa policije Krstulovića kao i do katoličkog nadbiskupa Šarića da moli za njegov život ali je obojica odbijaju.

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Igor Damjanović, Goran Navojec i drugi.
Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво