Miris kiše na Balkanu, 12-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbine pet sestara, sefardskih Jevrejki iz Sarajeva i njihovih porodica tokom Drugog svetskog rata.

Nina odvodi Buku u bolnicu. Slavku nije pravo što su mu Marko i Blanki u stanu, pošto je uplašen za svoju bezbednost jer je Blanki Jevrejka. Prinuđeni su da pronađu novi stan. Atletu i Zdenku na svoje seosko imanje u Hrvatskoj prima lokalni zemljoposednik gazda Martin. Po povratku iz posete Buki, Leona i Kokija ispred kuće sačekuje ustaška patrola i hapsi ih. Ta vest stiže i do same Buke, ali je Nina uverava da će sve biti u redu, ni sama ne verujući u to. Nešto kasnije, Nina zatiče kod kuće pripitog Škora, koji joj na blag način saopšti da su ustaše, pri deportaciji u logor, likvidirale i Leona i Kokija. Nina krije tu vest od Buke. Marko posećuje Riki u salonu i ispriča joj sve kroz šta su poslednjih meseci prolazili on i Blanki. 
Nešto kasnije, po Markovom odlasku, u salonu se pojavljuje usplahirena Erna koja kaže Riki da su je prijavili policiji i da mora što pre da pobegne iz Beograda. Pred bekstvo će samo morati da se, sa ostalim Jevrejima, prijavi na Sajmište na popis. Riki je uverava da je u pitanju prevara i da će je Nemci odvesti u logor i tamo ubiti. Sutradan, u salon kod Riki dolazi
 Sanda Gašić, balerina. Znajući za proglas Nemaca i Rikinu situaciju, Sanda joj ponudi da je sakrije u rezervni stan njenoga muža koji je visoki funkcioner u policiji, jer je tamo Nemci neće tražiti. Nakon dosta ubeđivanja Riki ipak pristaje. Sanda joj donosi hranu u stan i priprema joj lažna dokumenta za beg iz Beograda u selo Grbavče, kod Sandinih rođaka. Buka umire u bolnici i Nina je sama, u prisustvu Škora, sahranjuje kraj grobova njihovih roditelja. Klara u Italiji polako rasprodaje svoj nakit ne bi li prehranila decu.

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Stefan Buzurović... specijalni gosti: Radmila Tomović, Nataša Balog, Vanja Ejdus, Dubravka Kovjanić, Novak Bilbija, Ana Stojanović, Andrej Šepetkovski, Uroš Jovanović, Milan Marić, Dubravko Jovanović, Milica Milša...

Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво