Miris kiše na Balkanu, 11-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbine pet sestara, sefardskih Jevrejki iz Sarajeva i njihovih porodica tokom Drugog svetskog rata.

Bukino zdravstveno stanje se pogoršalo, Marica dolazi do Riki i kaže joj da mora da se prijavi u policiju i dobije nova dokumenta. Riki odlazi do policije ali pored dokumenata dobija i žutu traku sa Davidovom zvezdom koju mora stalno da nosi oko ruke.

Pred salonom je, po povretku, sačekuje Erna, Jevrejka koju poznaje od ranije. Njih dve odlučuju da se ne predaju očajanju, već da se dalje bore za svoje živote i opstanak. Atleta se u redakciji svojih novina potukao sa dvojicom kolega koji su pravili neslane šale na temu Jevreja. Odatle ljutito odlazi do Klare i kaže joj da svi hitno moraju da odu iz Zagreba. Iste noći Dušan dolazi kod Riki u salon i kaže joj da mora hitno da beži iz Beograda jer ga jure. U međuvremenu, Anton je spremio lažne dokumente za Blanki i Marka, kao i telegram za Markovo oslobađanje. Marko, na prevaru, izlazi iz bolnice i vraća se u stan kod Blanki. Ona ga ubeđuje da moraju hitno da beže iz Sarajeva, ali Marko kaže da još nije spreman. Tek kad mu Blanki zapreti da će skočiti sa terase, Marko pristaje. Narednog jutra stižu vozom u Beograd. Kod Klare u stan dolazi italijanski konzul koji joj kaže da hitno sa decom mora pobeći iz Zagreba jer se spremaju velike deportacije Jevreja u koncentracione logore. Ona se na brzinu spakuje i beži sa Polom i Didi u Italiju. Atleti i Zdenki se u bekstvu kvari auto i oni nastavljaju dalji put pešice.

U glavnim ulogama: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Igor Damjanović, Goran Navojec i drugi.
Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво