Miris kiše na Balkanu, 7-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Riki se vratila iz Dubrovnika u Beograd, briljira na sceni Narodnog pozorišta pa je upravnik Predić šalje u Pariz u čuveni Legatov baletski studio na usavršavanje.
Blanki i Marko žive i dalje u harmoničnoj vezi. Marko predlaže Blanki da joj iznajmi stan i ona to prihvata. Riki stiže u Pariz i započinje naporne vežbe u Legatovom studiju mada je sve vreme muči nostalgija za domom. Nina uskrati Blanki poslednju nedeljnu platu u salonu zbog toga što se odselila od kuće i Blanki se posvađa s njom i da joj otkaz.
Riki upoznaje gospodina Higinsa, vlasnika poznate baletske trupe iz Londona. On joj, oduševljen njenim nastupom kod Legata u studiju, ponudi angažman u svojoj trupi. Riki radosno pristane, ali obeća da će doći tek nakon godinu dana, kad oduži dug Narodnom pozorištu što su je poslali u Pariz. Po povratku u Beograd na stanici je sačeka Miloš. Dan kasnije, Riki nastupa u ulozi Labuda u čuvenom baletu "Labudovo jezero". Sve počinje dobro i briljantno ali, iznenada, u sred jedne scene, Riki se bolno uhvati za leđa i stropošta na pod.
Nekoliko beogradskih lekara postavlja joj različite dijagnoze te Riki odluči da ode u Zagreb po mišljenje čuvenog sefardskog lekara, doktora Baruha. U Zagrebu je sačeka Atleta kojeg nije videla jako puno vremena. Ali, kod doktora Baruha Riki saznaje bolnu istinu - kosti su joj slabog sastava i nikada više neće moći da igra balet. Slomljena, vraća se u Beograd gde doživi nove udarce sudbine: Narodno pozorište skinulo ju je sa platnog spiska, a Miloš joj se više ne javlja. Riki odlazi u njegov stan, ali tamo je sačeka njegova žena Nena i grubo otera. Ne znajući kud dalje, Riki se vraća porodici Salom, u Sarajevo...

U glavnim ulogama: Ljiljana Blagojević, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Igor Damnjanović, Stefan Buzurović... Specijalni gosti: Radoslav Milenković, Mihailo Lađevac, Nebojša Dugalić, Branka Šelić i drugi.
Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво